Plantenoverzicht: Perkplanten...

Onderstaande teksten zijn afkomstig, en dus copyrighted, van op de siertoer 4 kids!

Weetjes en watjes, ditjes en datjes

Perkplanten zijn zomerbloeiers. Ze worden geplant om extra kleur te brengen in de tuin, naast de vaste planten. We noemen ze vaak eenjarigen, omdat de meeste slechts één zomer meegaan. Maar door hun prachtige bloei zijn het echte blikvangers en mogen ze eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken.

Perkplanten fleuren de borders op. Ze lenen zich ook uitstekend voor het bebloemen van gevels. Hangmanden, gevuld met bloeiende planten, zijn nu erg "trendy".

Het leuke is dat je eindeloos kan "spelen" met de kleuren. Combinaties met de drie hoofdkleuren (je kent ze wel: rood, geel en blauw!) doen het heel goed. Ook combinaties met hoofd- en tussenkleuren ogen bijzonder fraai (b.v. geel, oranje en rood).

Wil je het toch iets soberder in je trendy bloemenmand? Zet dan een grijsblauwe plant tussen de bonte bloemenweelde (heel mooi zijn plantjes met viltachtige bladeren). Je zal zien dat het grijs de andere kleuren verzacht.

Tegen een rode (bakstenen) gevel gebruik je best weinig rode bloemen. Tegen een lichtere achtergrond spring je spaarzaam om met wit en andere lichte kleuren. Of met andere woorden: zorg voor contrast!

Jeuken je groene vingers? Planten maar!

Gebruik potgrond waarin een startbemesting is gemengd. Perkplanten bloeien slechts één zomer! Zorg er dus voor dat ze meteen "van katoen kunnen geven".

Je kan ook zelf een voorraadbemesting toevoegen. Zo hoef je geen extra voedingsstoffen in het bloeiseizoen te gebruiken.

Sommige potgronden bevatten stoffen die het gietwater opslaan en geleidelijk terug afgeven aan de planten. Handig als je eens een keer vergeten bent om water te geven. Maar die potgrond is natuurlijk iets duurder dan "gewone" potgrond.

Als je plantjes volgroeid zijn, moet je deze regelmatig gieten, zeker in volle zomer. Doet het wel 's avonds. Dan krijgt de plant de hele nacht de tijd om het water op te nemen.

Zorg voor een goede drainage (d.w.z. dat het overtollige water gemakkelijk moet kunnen weglopen). Gebruik daarvoor potten met gaatjes onderaan. Leg op de bodem van de pot een draineringslaag aan met potscherven of kleikorrels.

Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen. Je zal zien dat er zich nieuwe bloempjes vormen, waardoor je de bloeitijd merkelijk kan verlengen.

Vertoont je plant "uitschieters" (stengels die sneller groeien dan de rest)? Die kan je beter "toppen" (de groeipunt afknippen). Zo rem je te sterke groei op die plaats af en stimuleer je de bloei elders. Je planten blijven er dan langer mooi uitzien.

Loopt de zomer op zijn eind? Is de bloei bijna voorbij? Bekijk je perkplant dan eens goed. Van sommige soorten kan je makkelijk zelf zaad verzamelen. Knip de zaaddozen af en bewaar ze op een koele en droge plaats. Volgend jaar in de lente kan je dan opnieuw aan de slag! En dit keer helemaal vanaf nul! Spannend!

Bronnen

Op de siertoer 4 kids
(officiële website)