Planten: natuurlijke luchtfilters

<- Zuiverende planten? Hoe doen ze dat?

3. De invloed van planten.

Het zuiveringsproces bezorgt ons voordelen op verschillende gebieden. Verschillende redenen dus om planten binnen te halen.

Minder gezondheidsklachten

De gezondheidsfactoren slaan in dit geval voor op symptomen in verband met slijmvliezen en huidsymptomen. Eos vermeld in het betreffende artikel dat vermoeidheidsklachten en hoesten gedaald waren met 30 respectievelijk 37 procent. Andere klachten waarover Eos uit het onderzoek rapporteerde waren droge keel, hese stem en droge of jeukende huid. Deze waren verminderd met 23 procent.

Voorwaarde was wel dat de planten in goede omstandigheden werden gehouden. Meer daarover vind je in de doe-het-zelf gids.

Minder stof, ideale vochtigheid en geluidsdempend

Stof dat zich langzaam maar zeker ophoopt op horizontale vlakken in binnenruimtes kan microben, allergische triggers enz. bevatten. De aanwezigheid van planten zorgt er voor dat er veel minder stof wordt afgezet. Een onrechtstreekse hulp om gezonder te worden dus.

Planten brengen waterdamp in de lucht door verdamping. Het spreekt voor zich dat planten die niet veel water nodig hebben dit niet uitgesproken kunnen. Cactussen zijn dus geen goede vochtleverancier. Wordt de vochtigheid echter te hoog, dan gaan planten ook vocht uit de lucht opnemen. Op deze manier komt er een ideale vochtigheid tot stand.De luchtvochtigheid zorgt er dan voor dat we minder of geen last hebben van geïrriteerde slijmvliezen en dat we minder gevoelig worden voor virussen, allergenen en stoffen.

Planten hebben een veerkrachtig oppervlak. Dit stelt hen in staat om geluid te dempen. Het gaat dan vooral om de nagalmtijd bij hogere frequenties. Het filteren van hogere frequenties zorgt voor een rustiger omgeving. Dit effect is het best te merken in ruimtes met marmeren muren, beton of stenen vloeren; de zogenaamde akoestisch harde ruimtes.

Minder stress, meer productie

Algemeneen zorgen kamerplanten voor een belangrijke psychische effecten. Ze geven ons een algemeen welbehagen en een zorgen voor een rustgevend gevoel.

Fysiologische metingen op testgroepen toonden aan dat de groene omgeving ( ook al is het bijvoorbeeld op dia's of foto's ) een herstellend effect hadden op de proefpersonen. Dit uitte zich in een snellere reactiesnelheid en dus hogere productiviteit gecombineerd met een lagere systollische bloeddruk wat wijst op minder stress. Daarnaast wezen metingen van de geleiding van de huid, de spierspanning en de hartslag eveneens uit dat groen zorgt voor minder stress.

Al deze onderzoeken tonen aan dat groen de mensen positief beïnvloedt. Maar zeg nu zelf; het is toch aangenamer werken in een groene natuurlijke omgeving, niet? Een reden te meer om ook goed te zorgen voor ons milieu dat eigenlijk wel wonderlijk perfect in elkaar zit. (het zuiveringsproces is daar een bijzonder perfect voorbeeld van)

Hieronder vind je artikels over de betreffende verbeteringen. Weliswaar met een iets wetenschappelijker aanpak.

4. Zelf aan de slag: wat gebruik ik best?

-> Lees verder

Extra

Algemeen overzicht: een artikel dat verschillende aspecten van dit dossier uitspit.

Planten en stofvermindering

Planten en arbeidsproductiviteit

Bronnen

Eos magazine nr.1; Januari 2005; p37; Cathy Rigolle
Testaankoop; persbericht 1 december 2004
groeninbedrijf.be: promotie van planten in de werksfeer.
healthygreenatwork.org: promotie van planten in de werksfeer.