The green 5...

Als je ooit zelf een noot of zaadje hebt geplant, weet je hoe fantastisch het is als dat eerste blaadje tevoorschijn komt. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Wat is er nodig om het zaadje te laten ontkiemen?
De Green Five!
Vijf onmisbare natuurelementen die de hele plantengroei regelen :
Lucht, Water, Licht, Aarde, Warmte.

Lucht: Ook planten ademen!

Bladeren hebben talloze kleine "mondjes". We noemen ze poriën, zoals ook mensen poriën hebben. Langs deze microscopisch kleine openingen nemen ze koolzuur uit de lucht op en ademen ze zuurstof uit. Precies andersom dus als bij mensen: wij ademen zuurstof in en koolzuur uit.

Mensen hebben planten nodig. Bossen worden daarom ook wel eens "groene longen" genoemd.

^top

Water: Hoezo, dekselse regen?

Water is leven, hoor je wel eens. Juist! Geen enkel levend wezen kan zonder water. Ook planten niet. Wellicht heb je het al meegemaakt: je bent de plant op de vensterbank vergeten water geven. Gevolg: de blaadjes hangen er slap bij. Of de bloempjes buigen hun hoofdje.

Buiten zorgt de regen voor het levensnoodzakelijke vocht. Maar soms is dat niet voldoende. In de zomer kan het b.v. nodig zijn dat we planten een extra sproeibeurt geven.

^top

Licht: De zon geeft je energie!

Zonlicht is heel belangrijk voor de plant. Een plant die onvoldoende licht krijgt, vertoont na enkele dagen al gele blaadjes. Maar geen nood: zelfs bij bewolking is het licht nog krachtig genoeg om de plant gezond te houden.

Wat doen de zonnestralen precies? Ze leveren energie! Elke plant heeft chlorofyl in zijn bladeren. Chlorofyl is een moeilijk woord voor een soort heel kleine groene bolletjes. Dankzij het licht zetten die bolletjes koolzuur en water om in voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor de plant. Daarbij komt ook zuurstof vrij.

^top

Aarde: Het duiveltje-doet-al

De aarde is op verschillende manieren nuttig voor de plant. Ten eerste biedt ze houvast. Een hoge boom blijft zelfs in een stevige storm rechtop staan, dankzij zijn wortels die diep in de aarde doordringen.

Ten tweede houdt de grond water vast. Zo krijgen de wortels van de plant na een regenbui rustig de tijd om vocht op te nemen, zoveel als nodig is.

Ten derde bevat de aarde talloze voedingsstoffen. Afgestorven plantendelen en mest worden door allerlei bodemorganismen verteerd en omgezet in compost. Deze compost is een belangrijke voedselbron. Hij zorgt ervoor dat de plant krachtig kan groeien. Als de aarde te weinig voedingsstoffen bevat, moet worden bijgemest.

^top

Warmte: Het heerlijke duwtje in de rug

De meeste planten ontkiemen in de lente pas bij een bepaalde minimumtemperatuur. Die temperatuur verschilt van plant tot plant en is als het ware "voorgeprogrammeerd".

Warmte bevordert ook de verdere groei. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de plant opschiet. Al zijn er natuurlijk grenzen. Extreme warmte zorgt immers voor een sterke verdamping, waardoor de plant kan uitdrogen. In tropische gebieden, waar het heel warm en tegelijk erg vochtig is, groeien planten ontzettend snel. In ons gematigd klimaat gaat het allemaal rustig zijn gangetje.

Extra

Op de siertoer 4 kids
(officiële website)