Plantenoverzicht: Vaste planten...

Onderstaande teksten zijn afkomstig, en dus copyrighted, van op de siertoer 4 kids!

Weetjes en watjes, ditjes en datjes

Als je rondneust in een tuinwinkel, merk je de vaste planten al snel op. Elke pot draagt immers een kleurrijk kaartje! Daar staan een heleboel symbolen op vermeld, die je vertellen waar de plant zich het beste thuisvoelt. Houdt de plant van zon of schaduw? Van droge of van natte grond? Het staat er allemaal op!

Om te weten of een plant geschikt is voor je tuin, moet je je tuin natuurlijk goed kennen. Op welke plaatsen schijnt de zon de hele dag? Waar kan de zon helemaal niet bij (b.v. bij een muur, onder een beuk, ...).

Zijn er plekken die snel droog komen te staan (b.v. bij een haag van sparren). Ga op onderzoek! Maak een tekening of grondplan! Je zal versteld staan hoe prettig het is om je tuin beter te leren kennen.

Op de plantenkaartjes staat nog meer. Hoe groot de plant wordt bijvoorbeeld. En in welke maanden ze bloemen draagt. Je merkt het al: elke plant is verschillend. Als je even zoekt, vind je zeker een exemplaar dat perfect in jouw tuin past!

Plant ze met zorg en je beleeft er jarenlang plezier aan!

Rule number one: verken je tuin! Zoek uit wat de grondsoort is (zandgrond, kleigrond, ...?). Kijk het vochtgehalte van de bodem na. Op welk moment van de dag schijnt de zon er? Roep desnoods de hulp in van ma of pa!

Kies een plant die geschikt is voor jouw "hoekje" in de tuin. Zet b.v. planten geschikt voor zandgrond niet op kleigrond of zet schaduwplanten niet in de zon en omgekeerd.

Keuze gemaakt? Planten maar! Wil je je favoriete plant een goede start geven, meng dan wat humus en basismest in het plantgat.

Geef ook nadien af en toe wat compost en/of andere voeding. Vaste planten worden niet teveel bemest, maar een lichte bemesting is toch zeker nodig.

Neem uitgebloeide bloemen weg.

Sommige soorten met hoge bloemstengels kan je steunstokken geven of een speciale plantensteun. De stengels groeien dan niet krom of vallen niet om bij wind of regen.

Knip de stengels van vaste planten pas na de winter af. Ze zijn niet alleen mooi in de winter, ze voorkomen ook wortelrotting.

Bronnen

Op de siertoer 4 kids
(officiële website)